Marczynski: 'Vyhrať sám je ešte lepší pocit'

31.08.2017 Celý región

Antequera 31. augusta (TASR/Teraz.sk) - Poľský cyklista Tomasz Marczynski triumfoval vo štvrtkovej 12. etape cyklistických pretekov Vuelta a Espaňa. Jazdec stajne Lotto Soudal sa presadil po sóloúniku pred vrcholom stúpania a po následnom zjazde prišiel do cieľa 160,1 km dlhej trate z Motrilu do Antequera Los Dólmenes v čase 3:56:45 hodiny. Druhú priečku obsadil Španiel Omar Fraile (Dimension Data) a tretí skončil jeho krajan Jose Joaquin Rojas (Movistar).

Na čele pretekov sa udržal britský jazdec stajne Sky Chris Froome, ktorý dvakrát spadol a síce nenabral veľkú stratu, no jeho prenasledovatelia predsa len stiahli z jeho náskoku. Druhý Talian Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) znížil manko na 59 sekúnd, tretí Kolumbijčan Johan Esteban Chaves (Orica-Scott) stráca 2:13 minúty.

Štvrtková trasa mala na programe dve horské prémie prvej a druhej kategórie, záverečné kilometre sa išli dolu kopcom a po rovine. Od štartu sa viacerí pretekári pokúšali o úniky, ale až približne do 50 km boli všetci pokope. Potom sa od pelotónu odtrhla silná skupina 14 jazdcov, ktorí ale nemali šancu ohroziť favoritov na celkové poradie. Edward Theuns (Trek-Segafredo), Jose Joaquin Rojas (Movistar), Pawel Poljanski, Andreas Schillinger (obaja Bora-Hansgrohe), Julien Duval (AG2R-La Mondiale), Brendan Canty (Cannondale-Drapac), Michael Morkov (Kaťuša-Alpecin), Stef Clement (LottoNL-Jumbo), Jan Polanc (SAE Team Emirates), Tomasz Marczynski (Lotto Soudal), Omar Fraile (Dimension Data), Anthony Pérez (Cofidis) David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA) a Peter Koning (Aqua Blue Sport) si zakrátko vypracovali náskok päť minút a po horskej prémii na Puerto del León 58 km pred cieľom už vyše osem minút.

Na druhej prémii Puerto del Torcal 18 km pred cieľom už jazdci v úniku vedeli, že etapové víťazstvo získa jeden z nich a tak sa začalo útočiť. Na kopec vyšiel ako prvý Marczynski, 50 s za ním Fraile, Canty, Rojas a Poljanski. V pelotóne zaútočil Alberto Contador a na Froomeovu skupinu si vypracoval asi 20 s náskok. Na zjazde mal veľké problémy líder celkového poradia, ktorý spadol, vymenil bicykel a po pár metroch sa dostal opäť na zem. Nabral stratu, čo sa snažili čo najviac využiť jeho prenasledovatelia v celkovom poradí.

Pre Marczynského to bolo druhé etapové víťazstvo na prebiehajúcej Vuelte aj celkovo na Grand Tours. To prvé dosiahol v 6. etape z Vila Real do Sagunta, čo bol dovtedy jeho najväčší úspech kariéry.

"Od začiatku som sa snažil dostať do úniku, bol tam o to veľký súboj a bol som rád, že som sa tam dostal. Keď som v poslednom stúpaní videl, že som na tom dobre, tak som to skúsil. Chcel som vyhrať etapu a vyhrať sám, to je ešte o niečo lepší pocit. Som z toho veľmi šťastný," povedal víťaz.

výsledky 12. etapy (Motril - Antequera, 160,1 km):

1. Tomasz Marczynski (Poľ./Lotto-Soudal) 3:56:45 h
2. Omar Fraile (Šp./Dimension Data) +52 s
3. Jose Joaquin Rojas (Šp./Movistar) +52 s
4. Pawel Poljanski (Poľ./Bora-Hansgrohe) +52 s
5. Stef Clement (Hol./Lotto NL-Jumbo) +52 s
6. Brendan Canty (Aus./Cannondale-Drapac) +1:42 min
7. Anthony Perez (Fr./Solutions Credits) +2:50
8. Jan Polanc (Slovin./SAE Team Emirates) +2:50
9. Andreas Schillinger (Nem./Bora-hansgrohe) +2:50
10. David Arroyo (Šp./Caja Rural) +3:00

celkové poradie:

1. Christopher Froome (V.Brit./Sky) 49:22:53 h
2. Vincenzo Nibali (Tal./Bahrain-Merida) +59 s
3. Esteban Chaves (Kol./Orica-Scott) +2:13 min
4. David De la Cruz (Šp./Quick-Step) +2:16
5. Wilco Kelderman (Hol./Sunweb) +2:17
6. Ilnur Zakarin (Rus./Katuša-Alpecin) +2:18
7. Fabio Aru (Tal./Astana) +2:37
8. Michael Woods (Kan./Cannondale-Drapac) +2:41
9. Alberto Contador (Šp./Trek-Segafredo) +3:13
10. Miguel Angel Lopez Moreno (Kol./Astana) +3:51
 

Vyberte región